Vitamine C en de griep: Wondermiddel of fabel?

Elk jaar als de griep en verkoudheden weer de kop opsteken, grijpen veel mensen naar vitamine C-supplementen. Maar helpt het echt om griep te voorkomen of sneller te genezen? Of is het een hardnekkige mythe? Laten we de feiten op een rijtje zetten!

Wat doet vitamine C in je lichaam?
Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die helpt bij veel processen in ons lichaam. Het is een krachtige antioxidant, ondersteunt de weerstand en helpt bij de opname van ijzer. Daarnaast speelt vitamine C een rol in de aanmaak van collageen, wat belangrijk is voor een gezonde huid, sterke bloedvaten en goed functionerende botten. Omdat ons lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken, is het belangrijk om dit dagelijks uit voeding (of supplementen) binnen te krijgen.

Vitamine C en de griep
Helaas is er weinig wetenschappelijk bewijs dat vitamine C griep kan voorkomen of je sneller beter maakt. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, en hoewel een sterk immuunsysteem helpt, is vitamine C alleen niet genoeg om een infectie tegen te houden. Wel draagt een gezond dieet met voldoende vitamine C bij aan een beter functionerend afweersysteem, wat indirect kan helpen bij het bestrijden van infecties.
Een interessant feit is dat sommige studies suggereren dat een hogere inname van vitamine C het aantal dagen dat iemand ziek is, enigszins kan verminderen. Dit effect is echter klein en verschilt per persoon. Een tekort aan vitamine C kan daarentegen wél leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties zoals de griep.

Hoe zit het met verkoudheid?
Bij verkoudheid ligt het iets anders. Onderzoek suggereert dat een dagelijkse inname van vitamine C de duur van een verkoudheid met een halve tot een hele dag kan verkorten. Dit effect is echter beperkt en werkt vooral bij mensen die onder extreme omstandigheden leven, zoals topsporters of soldaten in koude gebieden. Voor de meeste mensen heeft extra vitamine C pas effect als het langdurig en consequent wordt ingenomen.
Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam, wat een positief effect kan hebben op het herstelproces. Hoewel het dus geen wondermiddel is, kan het een ondersteunende rol spelen bij een sneller herstel.

Moet je extra vitamine C slikken?
Voor de meeste mensen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon voldoende om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, paprika’s, kiwi’s, bessen, broccoli en spruitjes bevatten van nature veel vitamine C. Extra supplementen hebben weinig toegevoegde waarde als je al genoeg binnenkrijgt via je voeding. Een te hoge inname van vitamine C (meer dan 2000 mg per dag) kan zelfs leiden tot darmklachten zoals diarree en maagkrampen.
Toch kan extra vitamine C nuttig zijn voor mensen met een verhoogde behoefte, zoals ouderen, en mensen met een verzwakt immuunsysteem en ook rokers (die sneller vitamine C afbreken). In die gevallen kan een supplement van 200 tot 500 mg per dag nuttig zijn als aanvulling op een gezond dieet.

Mijn tip voor een sterk immuunsysteem
Vitamine C is belangrijk, maar het is geen wondermiddel tegen griep of verkoudheid. Een goede weerstand bouw je op met een gezonde levensstijl. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, voldoende beweging, goede hygiëne en voldoende rust en slaap. Dit zijn de beste manieren om je lichaam optimaal te ondersteunen en je kansen op griep en verkoudheid te verkleinen.