Vergeten groente in de spotlight: Rabarber!

Rabarber, die rood-roze stengels met een fris-zure smaak, is een groente die verrassend weinig gebruikt wordt in de moderne keuken. Vaak denken we bij rabarber meteen aan ouderwetse compote of zure taarten van vroeger. Zonde, want deze veelzijdige voorjaarsgroente verdient écht een comeback!

Misschien blijft rabarber wat onder de radar omdat mensen niet goed weten wat ze ermee kunnen doen of denken dat het altijd vol suiker moet zitten. Maar laat je verrassen: rabarber is juist een perfecte basis voor zowel zoete als hartige gerechten, zónder dat je er veel aan hoeft toe te voegen. Het zit boordevol vezels, vitamine K en antioxidanten, en met een beetje creativiteit tover je er in een handomdraai iets gezonds én lekkers mee op tafel.

Bovendien is rabarber een échte april-groente, vanaf het vroege voorjaar schieten de frisse stengels uit de grond en kun je er volop mee aan de slag. Een prachtig seizoensproduct dat het verdient om weer in de spotlight te staan!
Benieuwd hoe je rabarber op een voedzame en moderne manier kunt gebruiken? Hieronder vind je 5 heerlijke, gezonde recepten, allemaal makkelijk te maken en voorzien van het aantal calorieën per portie.

Rabarbercompote zonder toegevoegde suiker 
± 55 kcal per portie
Ingrediënten (voor 4 porties)

  • 500 gr rabarber
  • 1 appel (voor natuurlijke zoetheid)
  • 1 tl kaneel
  • Eventueel een beetje ahornsiroop of dadelstroop (optioneel)

 Bereiding:

  1. Snijd de rabarber en appel in stukjes.
  2. Doe alles in een pannetje met een klein beetje water (2-3 el).
  3. Laat zachtjes koken tot alles zacht is (ca. 15 min).
  4. Pureer eventueel voor een gladde compote.

 Rabarber-havermout ontbijt 
± 250 kcal per portie
Ingrediënten (voor 1 portie)

  • 40 gr havermout (glutenvrij)
  • 150 ml plantaardige melk (bv. amandelmelk)
  • 100 gr rabarber
  • 1/2 banaan (geprakt)
  • Kaneel en vanille naar smaak

Bereiding:

  1. Kook de havermout met melk, voeg rabarber en banaan toe en laat pruttelen tot zacht.
  2. Roer goed door en breng op smaak met kaneel/vanille.

Rabarber-aardbei smoothie 
± 130 kcal per portie
Ingrediënten (voor 1 portie)

  • 100 gr rabarber (gestoomd of gekookt)
  • 100 gr aardbeien
  • 1/2 banaan
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 tl chiazaad

Bereiding:

  1. Blend alle ingrediënten tot een romige smoothie.
  2. Voeg eventueel ijsblokjes toe voor een frisse variant.

Salade met rabarber, linzen en walnoten 
± 280 kcal per portie
Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 100 g linzen (gekookt)
  • 100 g rabarber (kort gebakken in kokosolie)
  • 1 wortel (geraspt)
  • Handje rucola
  • 20 g walnoten

Dressing: 1 el olijfolie + citroensap + mosterd
Bereiding: Meng alles in een kom en serveer lauwwarm of koud.

Rabarber crumble (gezonde versie) 
± 200 kcal per portie
Ingrediënten (voor 4 porties):

  • 300 g rabarber
  • 1 appel
  • 2 el ahornsiroop
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr havermout
  • 2 el kokosolie 

Bereiding:

  1. Verwarm oven op 180°C.
  2. Snijd rabarber en appel, meng met siroop en leg in ovenschaal.
  3. Meng crumble van amandelmeel, havermout en kokosolie en strooi over fruit.
  4. Bak ca. 25 min.

 

Eet smakelijk! 🍽️