Welke groente- en fruitsoorten zijn nu op hun best?

April is de maand waarin de natuur weer tot leven komt. De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien en dat betekent ook een frisse, kleurrijke oogst aan groenten en fruit. Door te kiezen voor seizoensgebonden producten eet je niet alleen verser en smaakvoller, maar ook duurzamer en voordeliger. Welke groenten en fruitsoorten zijn nu op hun best? Ik zet ze voor je op een rijtje!

Groenten van april

  • Asperges: Dit witte en groene goud is een echte lenteklassieker. Heerlijk in een salade, soep of simpel met wat boter en ei.
  • Radijsjes: Deze pittige knolletjes geven een frisse crunch aan salades of een boterham met hummus.
  • Spinazie: Boordevol ijzer en perfect voor smoothies, roerbakgerechten of als basis voor een salade.
  • Rabarber: Technisch gezien een groente, maar vaak gebruikt in zoete gerechten zoals compote of taart.
  • Lente-ui: Een milde, frisse smaakmaker die ideaal is in soepen, roerbakgerechten en salades.
  • Postelein: Deze bladgroente zit vol vitamines en mineralen en smaakt heerlijk in een stamppot of salade.

Fruit van april
Hoewel april niet de rijkste fruitmaand is, zijn er toch een paar pareltjes te vinden:

  • Aardbeien: De eerste Nederlandse aardbeien verschijnen! Heerlijk zoet en sappig.
  • Rabarber: Dubbel feest, want rabarber kan ook als fruit in crumbles en jam.
  • Appels en peren: De laatste wintervoorraad van Hollandse bodem is nog steeds heerlijk vers.
  • Citrusvruchten: Sinaasappels en citroenen zijn nog steeds op hun best en geven een frisse touch aan gerechten en drankjes.

Waarom kiezen voor seizoensproducten?
Seizoensgroenten en -fruit zitten boordevol smaak en voedingsstoffen, omdat ze geoogst worden op het moment dat ze optimaal rijp zijn. Bovendien zijn ze vaak goedkoper en duurzamer, omdat ze geen lange reis hoeven af te leggen. Door met het seizoen mee te eten, ondersteun je ook nog eens de lokale boeren.


Receptidee: Lente-salade met aardbeien en spinazie
Wil je al dat lekkers meteen proberen? Maak dan eens deze frisse lentesalade:

  • 100 gram verse spinazie
  • 150 gram aardbeien, in plakjes
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • 50 gram feta of een plantaardige vervanger
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en een snufje zout

Meng alles in een grote kom en geniet van een heerlijke voorjaarsmaaltijd!